Shanghai, een nieuwe uitdaging.

22 mei 2018 - Huzhou Shi, China

De geschiedenis van zijde.

Volgens de Chinese overlevering is zijde ontdekt in 2640 voor Christus door de vrouw van de derde Keizer van China “HuangDi”. Het verhaal gaat dat ze thee dronk onder een moerbeiboom in de paleistuin, toen er een cocon van de zijderups in haar thee viel.

Zij en haar bedienden waren verbaasd toen ze zagen dat de cocon ontrafelde en dat daarbij een lange dunne draad vrij kwam. Ze was zo overweldigd van de schoonheid en kracht van die draad, dat ze 1000 cocons verzamelde en er een gewaad voor de keizer van liet maken.
Hierdoor geldt zijde al ruim 4500 jaar als het ultieme luxe product. Van oorsprong mocht alleen de keizer zijde dragen, later kregen leden van het hooggerechtshof ook het privilege om het te dragen. De productie technieken werden echter verbeterd en daardoor werd zijde meer en meer gebruikt. Op een zeker moment werd zijde zelfs een wettig betaalmiddel.
De handel in zijde naar het westen kwam pas in de 2e eeuw na christus op gang toen de hedendaagse zijde route in gebruik werd genomen. Ondanks deze handel wisten de chinezen het geheim van de productie bijna 2500 jaar binnen China te houden. Maar in 550 na Christus hebben twee monniken in hun bamboe staf een aantal cocons van de zijde rups naar Constantinopel gesmokkeld. Dit gebeurde in opdracht van de Keizer van Byzantium. Vervolgens duurde het nog 700 jaar voordat de geheimen van de zijdeproductie verder over europa werden verspreidt. Tegenwoordig komen de zijderupsen niet meer in het wild voor en zijn ze volledig afhankelijk van de mens. Het productieproces is zeer arbeidsintensief. De eieren doen er ongeveer 10 dagen over om uit te komen. Vanaf dan eten ze dag en nacht. Na een tijdje wikkelt de rups zich in een cocon van zijde. Deze zijdedraad is 300 tot 900 meter lang en ongeveer 10 micrometer dik. Ongeveer 6000 van deze cocons zijn nodig om 1 kilogram zijde te maken en die eten 200 kg bladeren van de moerbeiboom. 

Om de zijde van de cocon te krijgen, worden de cocons in warm water geweekt.
Hierdoor lost het bindmiddel tussen de zijdedraden op en is het mogelijk om de draden van de cocon af te rollen. Op één cocon zit ongeveer 3000 m zijde draad en de draden kunnen een lengte bereiken van wel 900 meter. Deze hele lange zijdedraad heeft de mooiste glans en is zeer regelmatig van structuur. De gedroogde zijde wordt handmatig in grote dunne vliezen getrokken en die worden gestapeld tot de juiste dikte.De cocons worden met de hand ontrafelt zodat er zo weinig mogelijk draadbreuk optreedt. 

China is nog steeds marktleider in de zijdeproductie.

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl